Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2016 06:54 - Магията на стройността - А. Фалеев
Автор: powersport Категория: Спорт   
Прочетен: 538 Коментари: 0 Гласове:
1



Превод на част от книгата на А. Фалеев за отслабването. Приятно четене. Ще превеждам и поствам по части.


Преди няколко десетилетия академик А.М.Уголев е публикувал своята знаменита теория на храненето. Главното в тази теория звучало така: калорийността на хранителния рацион трябва да съответства на енерго разходите на организма. Но мина време, и това положение било малко изменено. Оказа се, че организъма на всеки човек може различно да усвоява постъпилите с яденето калории, например:
- Значително количество на фибри ( в това число и разтворими) способно съществено да намали всмукването, а значи да намали постъпването на излишни калории.
- Някои микроелементи, които се съдържат в храните, влияят на процесите на всмукването на веществата в тънкото черво. Например, научните трудове на Л.Факамби показаха, че зрелите сирена, които имат голямо количество калций, задържат част от мазнината и препятстват на засмукването им в червата. Съответно, тази част от мазнини и калории няма да попадне в организъма, а ще се изхвърли в тоалетната.
- Мазнините с различна природа се всмукват различно. Например, наситени животински мазнини се всмукват и преобразуват в човешка мазнина много по-лесно, отколкото полиненаситени растителни мазнини, които практически не участват в образуването на човешката мазнина.
- Всмукването на въглехидратите, мазнини и белтъчини се променя в зависимост от частите на деня, годишно време и химическия състав на други продукти, които срещат в червата.

Така, основното положение на калорийната теория на храненето сега изглежда така: калорийността на УСВОЕНАТА от всеки организъм различно, на основната част на рациона, трябва да съответства на енерго разхода на организма.
Тази формула, която кратко можем да я наречем „закон за запазване на енергията в човешкото тяло“ се явява основа, върху която можем да построим действително ефективна и научно обоснована методика на корекция на теглото, както за отслабване, така и за увеличаване на теглото.
 

Защо е толкова важно да се избавим от излишните килограми по-бързо. Излишното тегло, това не е козметичен недостатък, както е прието да се мисли. Това е заболяване, което може да доведе до серьозни последствия. При хора, имащи излишно тегло, се нарушава мастната и въглехидратната обмяна и всички органи работят с претоварване. Нека да видим няколко заболявания, които пряко са свързани с затлъстяването.

Затлъстяване и хипертония.

При човека, имащ излишно тегло, първо под удар попада сърцето. То трябва да осигури с кръв вече по-голям обем от тялото, от нормалното. По-голямо натоварване на сърцето, води до увеличаване на сърцето с удебеляване на неговите стени ( особено лявата част), по-силно съкращение на сърцето и като следствие по-голямо артериално налягане и развитие на хипертоническа болест – много коварно заболяване.
Основното лечение на такива болни, е преди всичко отслабване.

Затлъстяване и захарен диабед

Втори орган попадащ под удара при затлъстяване – това е черният дроб.
Храната, която човекът употребява, се състои от белтъчини, мазнини и въглехидрати. Въглехидратите в човешкият организъм са основен източник на енергия. На тях се пада лъвския пай на енерго разходите. Това е свързано с бързото тяхното разграждане с отделянето на енергия и бързото им складиране в депо, от където също толкова бързо излизат. За това на организма му е изгодно да използва въглехидратите в качеството на основен източник на енергия.
Искам да подчертая, че на организма не му е важно как на външен вид изглеждат въглехидратите – това могат да бъдат плодове, зеленчуци, захар, сладко, картофи и т.н. И да имат различен състав, тези въглехидрати в тънкото черво ще се превърнат в глюкоза и само глюкозата ще влезе в кръвта.
След като попадне в кръвта, тази глюкоза ще се насочи към черния дроб, където ще се задържи в клетките й и ще се превърне в резервна форма- гликоген.
По-късно, когато нивото на глюкоза в кръвта намалее, този запас ще бъде използван за поддържането на нивото на кръвната захар.
Но в норма, черния дроб може да задържи само 90 г. гликоген, останал гликоген ще се превърне в мазнина и ще се насочи към мастните запаси на организма.
В случай, ако постъпилите въглехидрати превишават 90 г. ( редки, но обилни хранения), или постоано преяждане, което води до систематично излишно постъпване на глюкоза, черният дроб се препълва с гликоген и получените от него мазнини.
Ако такъв образ на живот продължава дълго, настъпва момент, когато клетките на дроба са препълнини с гликоген и мазнина. Просто физически вече няма място за поредната порция глюкоза.
За да освободи по някакъв начин място за постъпилата глюкоза, черният дроб е принуден да преработва бързо глюкозата в мазнина и да попълва депата на организма.
От това излишно прииждане на глюкоза, която практически не се изразходва, черния дроб се превръща в генератор на мастните запаси и тази функция става доминираща, всички негови клетки се запълват предимно с мазнина. Запасите на гликоген намаляват до минимум.
Така се развива затлъстяване на черния дроб.
Сега , даже нормално постъпване на въглехидрати от храна, ще води до това, че в кръвта ще се вдига нивото на глюкоза. Това става, защото черния дроб вече не може да разположи глюкозата при себе си, там вече мястото е заето от мазнина.
Като следствие ние наблюдаваме развитие на захарен диабед от II тип ( инсулин независим), който по-рано са го наричали диабед на дебелите, подчертавайки свързанноста му с затлъстяването.
При такива хора, функцията на панкреаса е съвършено нормална: увеличеното съдържание на глюкоза в кръвта, автоматически повишава произвеждането на инсулин, както това трябва да бъде при нормална работа.
Няма дефицит на инсулин в кръвта при такива хора. Но какво прави нашата медицина? Вместо да кажат, че тези хора трябва да отслабнат, те им изписват инсулин. Организъма отговаря напълно логично – спира производството на собствен инсулин.
Нашият организъм е устроен много рационално: всичко, което не му трябва, умира за винаги.
И още, характерна за затлъстелите повишено производство на инсулин, се явява основна причина за повишено артериално налягане и хормонални нарушения при жените ( хиперпродукция на андрогени от поликистозни яйчници). Без да се намали затлъстяването, тези заболявания няма да се излекуват.
 

Затлъстяване и хормонални нарушения
Затлъстяването обикновено се съпровожда с хормонални нарушения. Всичко се оправя, когато теглото се нормализира. (пропускам тази част за превод)

Затлъстяване, гастрит и неговите последствия
Не по-малко опасен е и другият спътник на затлъстяването – гастрита. Гастрит с намалена киселинност направо провокира възникването на такова страшно заболяване, като рак на стомаха.
Какво е гастрит, който се провокира от затлъстяването – това не е безобидно заболяване. И трябва да се лекува с помощта на нормализирането на хранителния рацион и нормализацията на теглото.
Затлъстяване и рак.
( Тая тема я пропускам. Интересна е доста. Основното в темата е, че раковите клетки се развиват в среда почти без кислород. Нормалните, здравите клетки се нуждаят от доста кислород. Тогава става естествен подбор. Раковите клетки не могат да оцелеят, ако съседните с тях клетки са здрави и получават кислород. Ако не са здрави и не получават достатъчно кислород, то те стават като буфер и раковите клетки се развиват. Това може да става за 3 и 20 години. Всеки момент в организма имаме над милион ракови клетки, които просто умират, когато организма е здрав. Профилактика за това са нормализация на теглото, спорт, разходки на чист въздух. В тумора от раковите клетки има млечна киселина, която си стои там и никъде не отива. Организма иска да се възползва от нея т.к. тя е ценен продукт за него и се опитва да проникне вътре – да пусни капиляри. Именно тогава раковите клетки получават вече кислород и глюкоза, но вече са се развили и почват да нарастват много бързо. Получават се метастази и тогава вече нормализацията на теглото няма да помогне!)
  ЧАСТ 1. Как трябва да се отслабва
Калорийна теория на храненето

- следва-




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: powersport
Категория: Спорт
Прочетен: 125530
Постинги: 106
Коментари: 20
Гласове: 223
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031