Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2015 16:46 - Локално горене на мазнини - отслабване
Автор: powersport Категория: Спорт   
Прочетен: 1524 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Здравейте приятели! Пускам една преведена от мен статия, която исках отдавна да я прочетете. Интересна е. Различна е.... всеки сам да прецени...Тук там я съкратих, дописах и така...


Локално отслабване: какво ще ни каже науката?

Локалното отслабване и точковата редукция на мазнини – много спорен въпрос. При това, спорят за това практически всички, които повече или по-малко са свързани с фитнеса, бодибилдинга или някаква спортна сфера. Те смятат, че да дискутират за ЛО е техен дълг. Това са хора започвайки от фитнес инструктори, които съвсем скоро са завършели курсовете по фитнес, до научни светила и професори. Не е удивително, че темата има такъв резонанс. Нали, ако е възможно локалното топене на мазнини, то губят своя смисъл всички сплитове, които са насочени за отслабване, общи кардио и силови натоварвания, правенето само на „база“ в ББ, за всички, които искат да отслабнат.

Разделението на мненията

Ние сме свикнали да обръщаме внимание на авторитетите. Ако големият чичо - треньор в залата ни говори, че ЛО не е възможно, то ние сме склони да му вярваме, нали той за нас е авторитет. Но проблема е там, че неговият авторитет се дължи на това, че другите авторитети отсъстват. А има не малко изследвания и научни работи, които доказват, че ЛО съществува. Още повече, че някои даже разработват методики за ЛО, които много широко се използват от Запада и се игнорират от нашите атлети.
По-голямата част от треньорите и фитнес инструкторите в залите са готови с пяна на устата да доказват, че ЛО не съществува и всичките упражнения за отслабването на крака, дупе са маркетингов ход. И на какво основание Вие казвате за невъзможността на ЛО? Те не могат да отговорят на този въпрос. Още повече, че съществува малко обнародвана информация и широко известни изследвания за локалното топене на мазнина. Може да се направи извод, че повечето мнения се формират от мнението на „по-големите“: преподаватели, треньори, наставници, от които са учили едно време.
Много голяма част от хората, които се специализират в „домашен тренинг“ изобщо не се замислят за въпроса на ЛО и упорно продължават да правят упр. за „стройни крака“ и т.н. Трябва да се каже, че действително някои успяват да постигнат видими резултати, когато тяхната тренировка се доближава к условията, при които става ЛО.

Физиологията на топенето на мазнини

Набързо ще разгледаме самият механизъм за ликвидация на мастните депа. Мазнината в човешкият организъм се съхранява в специално предназначени за това клетки – липоцити. При освобождаването от липоцита, мазнината се разгражда на мастни киселини и глицерин. По-нататък, на мастните киселини им е необходимо да попаднат в митохондриите на мускулната клетка, където става окислението и освобождаване на енергия. Всеки липоцит има рецептори, които реагират на хормоните имащи липолитически способности. Тези хормони се синтезират от жлезите на вътрешната секреция. Разновидностите на хормоните са няколко, съответно, такова е и количеството на рецепторите, които взаимодействат с този или онзи хормон. Хормоните, които взаимодействат с рецепторите на липоцитите: адреналин, адренокортикотропен хормон, глюкагон,норадреналин, тиреотропен хормон, вазопресин, α и β-меланоцитстимулиращ хормон, растежен хормон.
И така, пълноценният процес на изгарянето на мазнини изглежда така: в резултат на въздействието на външни и/или вътрешни фактори, в кръвта се отделят хормони, имащи липолитична способност. Предвижвайки се с кръвния поток, те взаимодействат с рецепторите на липоцитите, в резултат на което от липоцитите се отделят мастните киселини и глицерин и попадат в кръвния поток. С особен способ мастните киселини се транспортират в митохондриите, където става дългоочакваното им изгаряне.

Локално изгаряне на мазнини

Разгледаната физиология на процеса на изгаряне на мазнина позволява да се анализират аргументите на двете страни: тези, които твърдят, че ЛО е невъзможно и на техните противници. И така, най-значимите аргументи на първите:
1. Кръвта се движи по целия организъм, съответно „отслабването“ в някое едно място е невъзможно;
2. Активността на клетъчните рецептори, реагиращи на хормоните с липолитическа способност, са на много малко места на човешкото тяло, които са предназначени за запасяване на мастните запаси ( корем, дупе).
Съответно, тези зони „отслабват“ последни, за това всичките масажи, завивания и т.н. за стимулиране на изгарянето на мазнини са съвършено безполезни.
Да разгледаме противоположна гледна точка. Първия контрааргумент: даже кръвта да циркулира равномерно по тялото, напълно реално е да се увеличи нейният обем на конкретен участък от тялото. В ББ даже съществува такава методика, pumping се нарича. Състои се в „напомпването“ на голямо количество кръв в един конкретен мускул. Интересното е, че ББ повсеместно използват pumping, отлично са запознати с този физиологичен процес, но при това твърдят, че кръвта равномерно циркулира по цялото тяло, за това е не възможно да се отслабне локално.
Освен това, добре е известна способността на организъма да увеличава своята съдова мрежа при необходимост. По-просто казано, ако на едно място постоянно има много кръв, образуват се нови съдове, предназначени за нормализацията на нейната циркулация. Тук отварям скоба и искам да спомена един факт. Хора живеещи в планините по-рядко страдат от инфаркт. Просто казано, от това, че постоянно живеят в място с разреден въздух ( пак отварям скоба, нашите бази на Белмекен за подготовка), та в сърцата на такива хора вече е подготвен „байпас“ от кръвоносен съд, който при необходимост може бързо да се задейства. Има доста изследвания, но няма сега да пиша за това. Този не произволен опит на организма да препятства на изгарянето на мазнини изисква увеличаването на натоварването за съхраняването на концентрацията на хормоните в кръвта.
Втори контрааргумент: ако рецепторите на определени клетки са способни да намаляват чувствителността си към хормоните, то защо е невъзможен обратният процес? Напълно реално е, че при правилен подход рецепторите, които са предназначени за изгаряне на мазнини да увеличат своята чувствителност към хормоните или да се увеличи тяхното количество.
И така, това, че многократно увеличаване на обема на кръвта в определена област е възможно, ние обосновахме. Единствен нюанс – тази кръв трябва да бъде наситена с хормони, имащи липолитическа способност. А това може да се осъществи с подходящ тренинг или фарм. Препарати.

Научни доказателства

Въпрос за ЛО задълбочено е разглеждал В.Н.Селуянов. Тази тема го е заинтересувала, когато е забелязал, че при спортистите, които се занимават с армреслинг, мастните запаси на ръцете изчезват много по-бързо, отколкото на всяка друга част от тялото. И тогава се започна... В резултат са проведени ред изследвания, анализи, бил е издаден патент „ Способ за промяна на пропорциите на състава на всичките тъкани на човека и отделни негови сегменти“ ( превел съм част от нея и я има на форума) и са разработени тренировъчни системи. Какво е интересно, изследвания, проведени от В.Н.Селуянов потвърдили възможността не само на точковата редукция на мазнината, но и локална хипертрофия. Просто казано, за да се формира обемен седалищен мускул, не е задължително да се работи с всички мускулни групи, в които влиза. Достатъчно е да се работи правилно с един само конкретен мускул.
По нататък от него бе разработена програма за трениране, която е насочена за промяна на композицията на тялото и програма на хранене (качил съм малко и от нея тук на форума), която съответства за тази тренировка. В Русия тя е малко известна, но широко се ползва на запад. Тази програма беше адаптирана за локално изгаряне на мазнини или хипертрофия и сега достатъчно много се ползва за трениране на борци. За съжаление, никой от треньорите във фитнес клубовете и залите не разказва о възможността за ЛО ...

От теорията към практиката

-следва-




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Интересни и полезни теми Успех!
11.07.2017 02:47
Интересни и полезни теми Успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: powersport
Категория: Спорт
Прочетен: 126126
Постинги: 106
Коментари: 20
Гласове: 223
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930