Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2014 12:09 - Методика за избавление от излишните килограми.
Автор: powersport Категория: Спорт   
Прочетен: 1874 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.07.2017 19:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Методика за избавление от излишните килограми.

Вече е издадена пълната редактирана версия на книга, в която е събран основен и най важен материал, който ще помогне да отслабнете за винаги, без връщането на килограмите обратно: https://www.helikon.bg/ebooks/590/-%D0%9E%D1%82%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5---%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0_10000007493091.html Нашият организъм е нежен и крехък. Него не трябва да го „прекършваме“, с него трябва да се „договаряме“!
Много хиляди хора започват да се хранят „както трябва“, но после повечето от тях се убеждават, че ефектът е обратен. Килограмите бързо се връщат, че и водят със себе си още болести.
Невъзможно е да се помогне на всички хора със един някакъв общ метод, защото сме различни и причините за излишните килограми също са различни и индивидуални.
Цялата теория на тази книга може да се нарече със кратка фраза: „ Не се хранете с лоша храна, пазете себе си- и ще бъдете здрави“. Но човека- не е куче, на него не му е достатъчно да се каже „фу“. На него трябва да се обясни подробно- защо „фу“ и как то влияе на неговият организъм.
Това което ви предлагам не е диета във общо разбиране. Това е комплексна методика. Тя включва не само определени правила за хранене, но и не обременителни физ. натоварвания. Разбира се и хранителни добавки за организъма.
Причините за наднормено тегло могат да бъдат различни. Трябва да се лекува не болестта, а човека! Да се борим не със симптомите, а да намерим причините и да ги премахнем!
Цялата индустрия на света не се интересува от причините за излишните килограми, а е на целена на „бързото им сваляне“! От там много методики, диети, системи. Защото им е изгодно да давате пари за „бързо сваляне“ и такива хора вече в света са милиони. Разбирате за какви пари става въпрос.
Хората са готови да ядат само грейпфрути, зеле, да се завиват във целофани и гуми за да тичат километри, само и само да свалят някое друго кило от себе си. Подлагат се на унищожителни за организма неща, общо казано. И в крайна сметка си остават на място година след година. Изследванията са показали, че жената в средно се подлага на различни диети 2,3 пъти годишно или даже стигат до 30 пъти през живота си. И накрая като няма резултат, започват да гладуват, като жертви във лагерите....
А сега за основното! Дайте да се замислим: дали самите излишните килограми се явяват причина за нашата проблема? Това е само симптом, следствие. Истината за проблема е, че по някаква причина вие употребявате повече храна, отколкото му трябва на вашият организъм, или тази храна не правилно се усвоява! И от тук възникват два основни въпроса: защо ние го правим това и как да го изменим.

Нека да се опитаме да разгледаме за проблема и решението под друг ъгъл. Да си признаем, че причината за нашите излишни килограми не са гените, не е и мързела и липсата на воля.. Причината се крие в не съзнателно отклонение от правилно хранене и образа на живот. Следователно, за да отслабнем, трябва да изменим нещо във нашето поведение. Да изменим нещо във себе си. Да променим обмяната на веществата от събиране на мазнина към нейното
разходване. Да затворим този „кран от който тече тази вода“. Това е най-рационалният и правилен подход към здравият образ на живот!
И никой вместо вас това няма да го направи! Не си правете илюзии.
Тези лични промени не могат да станат за секунди, внезапно. Те изискват определено осъзнаване и вземане на решение.
Ако разберете причината за вашите излишни килограми, правилно и конкретно набелязвате своите цели- успехът е гарантиран!
Ако вашият приятел, който е страстен пушач, ви помоли да му помогнете да спре да кашля, вие разбира се ще му кажете колко са вредни и как убиват неговият организъм, колко полза ще изкара и т.н. Но той ще ви прекъсне и ще каже, че вече го е чувал и не иска да му го повтаряте. Той иска само лекарство за да не кашля! Той не осъзнава самата причина и не може това да му го наложиш на сила. Трябва да се осъзнае, че трябва да се промени начина на живот, но никой не го иска. Искат само лекарството. Ако може да отслабнат сега, а после вече ще мислят как това става и защо! Защо става така? Защото за хората да променят начина си на живот, е все едно „да живеят на Луната“. Та нали от телевизора казват и показват колко е лесно със упражнения или вълшебни хапчета да се превърнем във модел.
Не ви ли се е струвало понякога, че вашият здрав дух е попаднал в това гадно и дебело тяло. Вие се гледате в огледалото и си казвате, че това тяло няма нищо общо със вашият вътрешен прекрасен свят. Колкото и да се различаваме, ние в едно сме приличаме: всичките искаме стройно и хармонично тяло. И като си го помислите и пред вас вече има диета, хапче за сваляне на килограми и нова програма от упражнения. Но, както после разбирате,
сламената къщичка от надежди рухва. Защото даже и чрез диети и физически натоварвания вие няма да се научите да управлявате факторите повлияващи на метаболизма на организъма. А без това, вие няма да можете никога да нормализирате обмяна на веществата и стабилен и продължителен резултат.
С други думи, стабилна и идеална форма на вашето тяло, не може да бъде достигната, ако вие няма да зачитате основни, контролиращи всички, главни
метаболични процеси, които пречат да се лишите от мазните килограми, покриващи вашето тяло. И като се научите да контролирате тези процеси, вие ще можете да се насладите на своето стройно и хармонично тяло.
Вие имате всички шансове да изградите своето хармонично тяло, без да му прилагате „лагерни“ методи и да го екзекутирате.


Процеса на намаляване на теглото не може да върви строго по начертания път, сценарий. Той изисква определено време, даже ако искате да свалите само 5-10кг. На вашият организъм му трябва не само да свали излишните килограми, но и време за да пренастрои обмяната на веществата и адаптира към новото тегло. Иначе, ще получите ефекта на пружината и вашите килограми ще се върнат.
Няма прости решения! И не всички могат да расчитат на бърз резултат. Но да се отслабне- е възможно! Не изпускайте своя шанс да промените своя живот към здраво и хармонично тяло.

Цялата методика се разделя на три етапа.

1. «Подготвителен период» Той продължава 2-3 седмици. Неговата основна задача е да премахне зависимостта и отучване на организъма от бързи върлехидрати, които способстват за бързо изхвърляне на захар в кръвта, от което следва моменталната реакция на панкреаса( поджелудочная жлеза), който изхвърля инсулин, и възстановяване на нормалната работа на стомашно-чревният тракт, неговото изчистване и възстановяване на нормална, базова микрофлора. ( Тук пропускам да пиша за видове бактерии и т.н. които живеят във стомаха, червата и се разделят на два видат.н. и които в зависимост от наднорменото тегло се променят- единият вид става с по-голямо количество спрямо другият. Че в затлъстелият човек живеят и преобладавот тези бактерии, които просто спомагат за натрупването на тези мазнини по тялото. Има световни изследвания и источник от където е взето това и т.н. Пропускам да пиша за това…..)За това кратко време ние трябва да пренастроим организъма така, че по-нататък той да може да усвоява максимално количество на изяденият белтък.( За усвояването на белтъка ще се пише по-нататък т.к. той не се усвоява винаги или за това си има причини- мое допълнение). На този етап човекът се приучава към някакво физическо натоварване, вървене, и получава своя резултат под формата на минус 5 кг и това повдига неговата мотивация.
( Книгата е написана за хора, които не са се занимавали никога със спорт- уточнение за трениращите тук, които могат и знаят комплексни тренировки спомагащи за по-бързо сваляне или да кажем стягане. Но, има значение как тренираме и какво гориво използваме за тренировките, мазнини или гликоген. За това ще пиша както е във книгата- минимално трениране, помагащо на 100%.)

2. «Основният» етап – основен. Неговата главна цел- непосредствено стабилно понижаване на теглото на фона на нормализацията на работата на всички органи и системи на вашият организъм. Този период продължава докато не се достигне желаният от вас резултат- желаните килограми. Сега ограниченията вече не са такива категорични, както във първите две седмици и леко се понасят. На този етап губенето на тегло продължава и е 100-200гр. на ден, средно. Цифрите са усредени, разбира се. Ежедневното ходене продължава и към края на този етап постепенно се вкарват и силови упражнения.

3. « Приключване на методиката и по-нататъшно задържане на постоянно тегло. Важно е да се започне грамотно методиката, но още по-важно е нейното завършване! Третия етап продължава от една до 1.5 години. Тогава вече няма да е необходимо да правите систематически физическите упражнения. Във храненето ще останат няколко правила само за съчетанието на продуктите. Това няма да е толкова изморително, както да си чистим зъбите, например.


Малко основни неща, които забравяме:

1.Повече вода.
Пийте вода и не се притеснявайте, че ще напълнеете. Организъма ще изкара излишната вода. Тя е необходима за обмяна на веществата, за протичане на множество процеси във организъма и т.н. Колкото повече организъма остарява, толкова по-малко вода остава във клетките.
Не достатъчно увлажнена и мека храна, например хранене само със твърда храна, не може пълноценно да мине всички стадии на храносмилането. Сухите парчета храна травмират стените на стомаха, повишава се концентрацията на солите и киселините и довежда до гастрити или язви. Недостатък на вода е причина за повишената концентрация на соли в между клетъчно и вътрешно клетъчно пространство. Нарушава се киселинно-основен баланс не само на клеткике, но и на цели органи. А солите, които се отлагат, са причина за развитието повечето болести, такива като полиартрит, бъбречно-каменна болест, холицестит.
Когато ние се опитваме да изгорим мазнините, правейки аеробно натоварване, мастните киселини от такива клетки попадат във кръвта, а от там във митохондриите на мускулните клетки. Там те успешно изгарят, а техните метаболити се извеждат с помоща на кръвта и в крайна сметка попадат във черният дроб.( По нататък ще бъде казано, че всичките метаболити, които се образуват при разпадането на мазнини, напускат организъма през черният дроб заедно със жлъчката. Съответно се повишава производство на тази продукция. Ще го разгледаме след това.) Необходимото количество вода се явява като профилактика против сгъстяването на секрецията и образуването на камъни.
Пийте достатъчно количество пречистена вода, а не чай, мляко, компот и т.н., а именно чиста вода. Не за отслабване, а за профилактика на възможните усложнения в период на този труден етап за организъма.
Употребяването да достатъчно количество вода може да повлияе много положително за сваляне на излишните килограми, на целият процес на сваляне. Клетките получават храна чрез кръвоносната система, чрез течност. Във нея се разтварят витамини, ферменти, микроелементи и аминокиселини. А клетките през вътрешно клетъчна и между клетъчната течност изхвърлят продуктите на обмяна и мастни киселини. Водата се извежда през бъбриците. Повече вода, това определено е стрес за организъма. Бъбреците почват активно да работят и активират надбъбречни хормонални жлези, които са разположени върху тях. Те секретират повече адреналин, който спомага за ускорената обмяна на веществата.
Колкото повече течност има във организъма, толкова му е по лесно да изведе токсините, солите, продуктите на обмяна- и чак след това да даде възможност за продължаване на унищожението на мазнини.
Освен това, водата изхвърля със себе си и странични продукти от разпада на мазнините. Колкото по-малко има от този „боклук“ във организъма, толкова по-малко ще се натоварва черният дроб. Горенето на мазнини винаги е съпроводено със образуването на токсини. Когато токсините стават много, организмът може да прекрати горенето на мазнините.


Как да пием водата?

Това зависи от потребностите на организма. Това може да е чаша или глътка. Всеки решава сам, като се вслушва във своя организъм. Основното е- не количество изпита вода за денонощие, а нейното равномерно употребяване. Като не сте пили вода цял ден, не може да го компенсирате, като вечер изпиете 2 литра наведнъж.Това не е правилно и вредно. Пийте водата равномерно през целият ден. Желателно е 5-10 мин. Преди храна. Така течността не измива стомашните сокове, които се отделят за храносмилането.
Употребата на течности по време на ядене или след него, измива храносмилателни сокове от стомаха в долната част на червата. Във резултат храната някое време ще се намира в стомаха, чакаща нова порция сокове. Това пренапряга секретиращият апарат на стомаха и дванадесетопръстника и довежда до реактивно възпаление на на тези органи.
Би трябвало, употребата на вода по време на хранене да забави процеса на храносмилане, при такава ситуация, но последните изследвания не го потвърждават. Оказва се, че всичко зависи от изходният характер на стомашната секреция( концентрацията на солна киселина и пепсин във стомаха) и състава на храната. При младите хора, употребата на вода по време на хранене не оказва такова голямо значение т.к. стомашният сок се секретира отново много бързо.
По-възрастните хора, имащи проблеми със стомаха обаче, трябва да пазят собствените храносмилателни ферменти и да не пият вода непосредствено преди ядене.
Във повечето книги пише, че трябва да се пие вода не по-късно от 20-30 мин. Преди хранене и не по-рано от 1.5-2 часа след това. Автора на книгата смята, че повече е индивидуално, отколкото шаблонно спазване. Ако ви се е прияло, но времето за храна не е дошло още, то се препоръчва да се изпие чаша вода. Това ще неутрализира стомашният сок и ще понижи вашият апетит до някъде. Автора не препоръчва да се пие вода непосредствено след употребата на мазна храна, свежи плодове.


Температурата на водата

Водата може да се пие както студена, така и топла, но не и ледена. През 1969г. един известен съветски рентгенолог В.Д. Линденбратен случайно установява удивителна закономерност. Едно време оборудването не е било съвършено и качествено и било необходимо да се задържи бариевата каша във стомаха за определено време. Оказало се, че ако тази каша се даде без да са я загряли предварително( от хладилника), то тя напуска стомаха доста бързо, отколкото рентгенолозите успяват да настроят своята апаратура. Лекарите са се заинтересували от този факт и са провели редица експерименти. Как то се изясни, ако храната я съчетаваме със студени напитки,( например вода, кола и чай със лед) то времето на престой на храната във стомаха се намаля от 4-5 часа до 20 мин. Оказало се, че съчетание на храна със леденостудени напитки нарушава целият етап на храносмилането.
Отдавна много хранителни вериги го практикуват това. Всички фастфудни заведения, например МакДонълдс усвоил перфектно това. Кола с лед струва стотинки, за разлика от горещите напитки. Т.Е. Когато ние съчетаваме това, ние на практика не можем да се наядем, защото храната напуска стомаха бързо и ние пак сме гладни и искаме още и още храна.
Извода е прост- употребата на храна със студени напитки е пряк път към затлъстяването!
Трябва да се пие вода, но не сладка и не газирана. Всяка газирана вода не ни напълва със вода, а я изтегля от организма. Употребили сте чаша газирана вода. Какво става със организма? Газовете, отделяни от напитките раздуват стомаха и провокират неговото кисело съдържимо да навлезе във хранопровода, възниква така нареченият стомахо-хранопроводен рефлюкс( не съм сигурен за точният превод). Особено това се проявява във залата или при наклона на тялото. Такова систематично химично хранително опарване на долните отдели на хранопровода, няма да ви донесе здраве. Доказано е, че във кисела среда най-често стават злокачествени новообразования на слузестата повърхност на хранопровода.
Най- хубавата вода е чистата вода със съдържание на магнезий- 90 мг/л, съотношение калций/магнезий- 2/1, натрий- до 10мг/л. Хубавата вода обикновено съдържа фтор.


Какво количество вода трябва да се пие.

Всеки човек трябва да съблюдава определен водно- солев баланс, той се определя от съотношението на постъпила и изведена от организма течност. Съгласно препоръките на Американска академия на науките, средна физиологична потребност на течност е 3.7 л за мъжете и 2.7 л за жените в денонощието. Минимум 8 чаши на ден. За по точно определяне, разделяте своето тегло на половина- получавате количеството течност в унции, която ежедневно е необходима.( 1 унция – приблизително 30 г).
Автора пише, че това са просто цифри и не е съгласен, защото трябва да се има предвид къде живее човекът, във кой климатичен пояс и потребността от вода лятото и зимата не е едно и също, макар обезводняването също може да става и през зимата.
С една дума, 4-5 чаши на ден е напълно достатъчно. Изключение е първият етап на методиката, където организма извежда продуктите на разграждане на мазнините. В този период е необходимото количество вода е 1.5 литра на денонощие.
При това, чай, кафе и вода – не е едно и също! Пийте ги колкото си искате, но контролирайте общият баланс на течността в организма и помнете за нейната равномерна употреба през целият ден.
Рязко ограничаване на количеството на изпита вода може да доведе до качване на килограми! За това модерните сега диети със сухо гладуване и обезводняване на организма и използване на слабителни чайчета, завършват с покачване на мазнината във организма. Ако организма не получава течности, той започва да я събира, като най- необходим и дефицитен, но жизнено необходим елемент. А водата във организма се запасява във мазните клетки.
Хубав показател за обезводняване, освен жаждата, е цвета на урината. Ако е светло жълта- всичко е нормално и вие поемате достатъчно количество вода. Ако е тъмно жълта- „ не позволявайте на изсъхнете“. Запек, това също е сигнал за обезводняване.
Във нашият мозък, центъра на жаждата и глада са разположени един до друг. За това, когато центъра на жаждата се активира, започва леко да се активира и центъра на глада.
Организма не може веднага да определи, какво му се иска вода или храна, за това иска всичко на веднъж. Рязък недостатък на течност е сравним със стрес от липса на храна. Когато изпитва недостатък на течност, човекът започва повече да яде. И не трябва да забравяме, че водата участва във метаболизма на мазнините, усвояването на белтъчините и работа на важни органи.
През нощта ние не пием, и сутрин организма е частично обезводнен. За това започнете своят ден с чаша вода със стайна температура. Що се касае за другата част на водата, то тя трябва да се приема между храненията.
За любителите на кафе, няма забрани. Сигурно сте забелязали, че като изпиете чаша кафе без захар, чувството на глад изчезва за определено време. Как то се изясни, кофеина съдейства за разпада на гликоген във черният дроб, което пък довежда до изхвърляне на захар в кръвта и незначителната му концентрация в нея. А чувството на глад се определя от понижаване на захар в кръвта.
Глюкоза, която се получава от различни въглехидрати, е идеалното гориво за организма. Обаче, една част на глюкозата се запасява от него. Това е гликоген- „консерви“ от глюкоза, които организма ще разконсервира и използва, ако има необходимост. Чувството на ситост се появява със покачване на захар във кръвта. Когато запасите се изчерпват, настава ред на мазнините. Нивата на захар и мастните киселини- е причина да сме бодри, да усещаме прилив на енергия и вътрешна топлина.
Кафето е способно да повиши нивото на захар в кръвта, но частично подтиска производството на хормони от щитовидната жлеза.
По време на спортуване ние също губим течност. При тестове е доказано, че „сухите“ тренировки, без да се пие по малко вода , са на 10% по-малко ефективни.
Изпивайте по 2 чаши вода преди да отидете да тренирате и по 4-6 глътки по време на тренировката, всеки 15-20 мин.


Свой пречиствателен завод

Малко хора се замислят за своя черен дроб. Честата промяна на настроението, депресия, разсеяност, прекалено състояние на умора, това могат да са сигнали, които изпраща претовареният черен дроб. Прекаленото количество жлъчка, която се отделя от черния дроб може да предизвика симптоми на киселини, депресии, кожен сърбеж, главоболие, нарушение на паметта.
Едно време, до революцията, докторите са предписвали на пациентите лекарства и сред тях фигурирали хеапатопротектори, препарати за профилактика на черния дроб. Това правило е пременимо и в наши дни.
Черният дроб е най-големият и един от най-сложните органи. Всяка минута той филтрира, като пропуска през себе си, примерно един литър кръв! По силата на своя особена, жизненоважна роля в метаболизма, той особено е подложен на вредното въздействие на различни токсични вещества. Това е един своеобразен природен филтър за опасни вещества и отрови, които ние се опитваме да усвоим с храната от магазините и фастфудите….
Всяко ограничение по време на метода, ще преминават по-лесно за черния дроб, ако вие му помогнете в неутрализацията на токсични съединения, които се образуват при разпад на мазнините. Много е важна да й се помага през целия процес на отслабване, защото в кръвта попадат огромно количество на метаболите от разпада на мазнини и се изисква повишена работа на органа.
Тук автора препоръчва да се приемат растителни препарати на базата на магарешки бодил( активно вещество- силимарин- май има такъв препарат в аптеките), ако нямате сериозна патология на черния дроб или камъни в жлъчката. Препаратът е карсил, май беше(не знам дали още го има в аптеките), който няма противопоказания и т.н.
—————————————————————————————————————————————————————————-
ДРУГО:
1г излишна сол задържа в организма 1л вода;
100г спирт задържа в организма 2л вода. Алкохолът изисква да се разреди сгъстената кръв, след неговата употреба и за по-малки концентрации на токсини;
Хормоните при жените предизвикват силни колебания на теглото. Почти при всички жени се събира течност в организма във втората част на менструалния цикъл, седмица преди да «ви дойде». Преди критичните дни вие можете да загубите 2кг мазнини и едновременно да задържите 2л вода, а кантара ще покаже, че няма промяна в теглото. За това се измервайте редовно, бедрата , ханша и т.н;
Също така, след силова тренировка, между тях, може да се задържи вода в организъма, което е свързано с отичане претренирани мускули, които не са свикнали с натоварването още.
Не се притеснявайте, ако тренирате силово, че сте качили 3кг за една седмица. Подобен темп на нарастване на теглото е свързан по-скоро със задържане на вода, а не на мазнина. Тя не може да нараства с такива темпове. За един ден, обикновеният човек може да качи само 100-150г мазнина.)) Водата идва и си отива, гледайте общата картина винаги.
Същото е, когато теглото ни пада твърде бързо. Това пак е вода. Ние просто се обезводняваме.

За хляба.

Хлябът днес не е същият, който са правили нашите баби и дядовци. По-рано са използвали брашно от пълнозърнести зърна, с триците. Сега брашното преминава всякакви обработки, за да се получи «чисто» бяло брашно, рафинирано. То лошо се извежда от организъма, събира слуз и създава благоприятна среда за развитие на патогени микроорганизми. Въглехидратите, които пък съдържа белият хляб, са способни бързо да се разграждат и мигновено се усвояват, като насищат кръвта с глюкоза. За организма това е колосален стрес.
Няма да пиша как го получават това бяло брашно и какво използват, повярвайте, това не е много полезно. Набухватели и подобрители убиват всички полезни бактерии в нашия стомах и черва. Днес ясно се очертава полезността на триците и фибрите. Употребяването им ежедневно, намалява заболеваемостта на хората. Има довод в книгата, че рака е мъст на природата за неправилно изядена храна. И в своята книга «Лечението на рака», Макс Герзон набляга на това, че 9 999 случая на рак от 10 000 е просто отравяне на организма със своите кални маси и само един случай е от необратимите изменения от дегенеративен характер.
Обосновка. Глутен — това е пшеничен клей. Него започнаха да го пропагандират и използват в 1979 година в Америка, за което са създали в щата Канзас Асоциация на производителите на пшеничен клей. Неговото основно достойнство е, че като попадне в брашното, хляба става много по-бухнал, еластичен, дълго се съхранява и може да не плесенясва бързо.
Производителите бързо са сметнали, че от това могат да се изкарат доста пари и почнаха да го използват в производството на хляб, като го добавят към евтино, долнокачествено брашно се получава прекрасен хляб. Но с времето се изяснило, че глутенът не е съвсем безобиден.
Той не се извежда от организма и неговият излишък води до повреждането на власинките на тънките черва и като следствие неговата дистрофия. Това заболяване се казва целиакия ( http://ru.wikipedia.org/wiki/Целиакия ).
Основните й симптоми са подуване, мускулни спазми, диария, дерматит, мускулна слабост и много други. Но тези симптоми ги има при други заболявания и никой не ги свързва с хляба.
- следва-


ВОДЕН БАЛАНС – медицинско отклонение.

Съдържание на водата в организма е повече от всяко друго химическо вещество. При новородени на водната част съответна 75% от общата маса на тялото, при подрастващите средно 63%- при момчетата и 52% при момичетата, при възрастните съответно 52 и 46%.
Тъй като мастната тъкан е бедна на вода, то относителното количество вода в организма зависи от количеството на мастната тъкан. При жените мастната тъкан е повече, отколкото при мъжете и количеството на вода при тях е по-малко на 6-10%. При възрастния човек водата в организма е 73.2% от чистата маса на тялото без мазнина и тази пропорция не зависи от пола.
В организъма има норма на постъпване и изхвърлянето на водата, тези процеси са уравновесени. Средно човек потребява 2.5 литра вода на денонощие. Половината от това количество постъпва, когато пием, а другата половина от храната, която ядем. Изхвърлянето, извеждането от организма става през бъбриците, кожата, червата, белите дробове. Средно за денонощие 1.4л се извежда от бъбриците, 100мл с изпражненията, 900мл във вид на изпарения от кожата и през белия дроб.
Ежедневният кръговрат на вода при възрастен човек е 3-4% от теглото на тялото, при новородени 10%.
Минимални потребности на вода през денонощието е 1.5л т.к. 500мл се извеждат от бъбриците, за да изхвърлят шлака и 900мл неизбежно се изхвърлят като се изпаряват.


Мастна тъкан и репродуктивни възможности – още медицина.

През 70-80 г. е показано, че за да настъпи при жените менструален цикъл, а следователно и способност за раждане, в нейния организъм трябва да има някакво минимално количество на мазнина.
Ако в резултат на недохранване, диети и големи физически натоварвания, количеството на мазнина не достига до прагово определено количество, то настъпване на първа менструация ( менархе) може да се задържи и до 20 г. възраст. При отслабване на 10-15% от нормалното тегло, даже при нормална менструация, може да няма овулация. Възможно е спиране на менструацията ( аминорея) . Това са обратими изменения. При възстановяване на нормалното тегло, всичко застава по местата.
Нарушаването на менструалния цикъл става от не нормална работа на хипоталамуса.
При съвременните жени при достигане на зрялост повече от ј от теглото е мазнина( около 16 кг, енергиен запас 144 хил. Ккал.). За износване на бебето са необходими 50-88 хил. Ккал., а за хранене — сучене 500-1000 ккал на ден, което е доста повече от поддържането на други жизнени процеси.
Вероятно, не възможност за раждане при жени, които нямат достатъчно мазнина за успешно раждане е процес на изграден естествен отбор.
При чрезмерно замазняване при жените, как то и недостиг на мазнина, се наблюдава анорея и безплодие.
Показано е, че най-същественото изменение на състава на човешкото тяло, увеличаване на тегло — мазнина основно, е преди първия менструален цикъл. Средно количество на мазнина при момичетата се увеличава на 120%( 5-10 кг) , когато сухата маса на тялото се увеличава само на 44%. Ако преди началото на съзряване отношението на безмазннината маса на тялото към мазнината е 5:1, то точно преди първия цикъл е 3:1. В този период в тялото на момичетата на водата се пада 55%, а мазнината е 24% от теглото на тялото.
Момичетата, които нямат поне 17% мазнина или 59.8% вода, менструацията не настъпва. При 18 годишни, за нормално протичане на цикъла е необходимо наличието на 22% мазнина.
Диапазон на прагово значение на мазнина е твърде тесен: много спортистки могат да предизвикат или спират менструацията, като променят теглото на тялото си само 1.5 кг.
При мъжете отслабването и физическите натоварвания довеждат до по-малко полово влечение, а ако теглото на тялото е на 25% по-малко от нормата, производство на сперма се потиска…


Изгаряне на мазнини

За хората, които изобщо не са спортували никога, вървенето е начин на много хубаво натоварване. Ходете сутрин, като отивате на работа, по стълби се качвайте/слизайте, през почивките също се движете, след работа пак повървете. По 10-15 минути на вървене 4 пъти на ден, това вече е 5 км! Може да спортувате и в зала. Помнете, че мазнините горят, като се окисляват, а за това трябва кислород. Не допускайте да се задъхвате. Правете упражнения, в които участват повече мускули на веднъж. Ходенето е универсално упражнение. Увеличавайте постепенно натоварването.
- Просто вървене. Редуване на бързо и бавно темпо. 1 км за 10-12 минути.
- Пулс 120-130 удара на минута.
- 1500 мг. L- карнитин преди тренировката непосредствено, ако е течен и 30 мин. Преди тренировка, ако е на таблетки.
- 1500 мг. L- карнитин след тренировка.
- След натоварването 1- 1.5 ч. не трябва да се яде.
- Вода пием колкото искаме по време и след тренировката
- Ходете пеша колкото може повече. 9 000 стъпки на ден през първата седмица е достатъчно.
- През втората седмица вдигнете натоварването на 12 000 стъпки.
- Трета седмица 14 000 стъпки.
Започнете с тренировките след цикъла ( за жените ). Ако сте започнали преди цикъла, то може кантара да не покаже промяна. Вие всъщност сте отслабнали, но задържахте повече вода и тя е скрила вашите постижения. Във втора фаза на цикъла, веднага след овулацията, жените стават по-напрегнати. Понякога всичко наоколо ги дразни. Това също става и с организма, той не иска просто така да губи своите „стратегически запаси“. В този момент отслабването е по-трудно за жените. За това се препоръчва да се започва методиката след свършване на „критичните дни“. Това е идеален момент т.к. в този и следващ след това период на овулацията, влиянието на хормона естроген е най-силно, а влиянието на хормона прохистерон е ослабено. Жената е уверена в себе си и в своите сили, което е не малко важно.
След менструацията жената става по-умиротворена, спокойна, тялото й е разслабено и податливо. В този период е най-подходящ за започване на методиката.
ДВЕ ЦЕЛИ
1. Горене на мазнини, което става с всекидневните натоварвания - вървене.
2. Нормализацията на обмяната на веществата - не ускоряването и подобрението, а тя да се нормализира до това базово ниво, което е било във „младостта“.
ПОЛЕЗНИЯТ БЕЛТЪК
-следва-


Ще направя малко отклонение, но пак е по темата.
Ароматизацията и мастната тъкан
В края на 1950-те години почнаха да се появяват съобщения за ароматизация( превръщане в естроген) на екзогенни и андрогенни предшественици в периферийните тъкани. По-късно беше доказано, че наистина в тези тъкани съществува ферментна система за такава ароматизация. Ароматазата представлява хем протеин, свързваш стероиден субстрат( андроген), който е способен за серии от последователни реакции в резултат на които се образува характерен за естрогена фенол пръстен.
В определен период на живота на човека ролята на периферните тъкани за производството на естроген става определяща. При това, съществено количество на всичките преобразувани извън полово естрогени се падат на мастната тъкан( тази способност има само човешката тъкан и на маймуната). Имайки предвид способността на мастната тъкан да синтезира, събира и метаболизира стероиди, при затлъстяване въздействието на този орган на организъм може значително да се увеличи. Естрогените имат отношение за много заболявания при затлъстяване.
Метаболен синдром( синдром Х), изразен най-вече като хиперинсулемия и инсулин резистентност и влизат в групата на хормонално метаболни фактори способни да стимулират извън полово образуване на естроген. За чувствителност на периферните тъкани към инсулин и инсулин резистентност, съществено влияе съотношението на мазнина в тялото към чистата маса на тялото без мазнина.
Активност на ароматизацията в мастната тъкан силно зависи от това, къде се намира тя върху тялото, от топографското й разположение. Например, в подкожната мастна тъкан от областта на корема, се наблюдава 4 пъти по-малка активност, отколкото от мастната тъкан от бедрата и дупето. Мазнината в подмишниците синтезира 5-10 пъти повече естроген, отколкото в бедрата и дупето.
Функцията на яйчниците се променя в организма след 25-30 година на живота, а по време на менопаузата, образуване на естроген е предимно извън полово, от костите, мускулите и мастната тъкан. Основната причина за това е възрастта.
Естрогените играят много важна роля в живота на човека оказващи моделиращо въздействие на всички процеси. Мастната тъкан заема почетно място за доставката на естрогени през целия живот на човека. За това трябва да се отнасяме към нея с уважение и да намерим баланс, а не да се стараем да я унищожим изцяло.
( текста може да съдържа не съвсем точно преведени медицински думи и термини)


Полезният белтък

Не достиг в рациона на белтък, води до атрофия на мускулната маса и като следствие, спиране на процеса на отслабване.
Белтъкът заема 15-20% от масата на всички тъкани на нормално развит човек. При хора страдащи от затлъстяване тази цифра е малко друга.
Индексът на биологична ценност всеки белтък се определя от съотношението на количеството на азот, който е останал в организма, към количеството азот, който е получен от него.
…………………………………
Доктор Питър Лемон, специалист в областта на спортното хранене, след дълго изучаване стигнал до извода, че при аеробни натоварвания, потребност на белтък е 1.2 – 1.4 г за 1 кг телесно тегло.
Но при увеличаване на количеството на потребеният белтък, показателя за неговата биологична ценност, неговото усвояване, намалява! И обратно, рязък кратковременен дефицит на белтък, повишава неговата усвояемост 2 пъти повече.
……………………………………
Или, колкото по-точно ние определим своята потребност на белтъчини, толкова по-хубаво ще се усвоява той от организма. Например, индекс на биологична ценност на млечния белтък при количество 0.2 г/кг телесно тегло, ще е 100%. При увеличаване на неговата употреба два пъти, показатели на биологичната ценност падат до 70%. Ви его изяждате повече, а той се усвоява по-малко.
………………….
Основна задача на първия етап от методиката е рязко намаляване на животинския белтък до минимални допустими норми, което ще доведе по-нататък до по-доброто и пълноценното му усвояване.
……………………..
В резултат, на втория етап ние можем да въведем в своя рацион минимално количество на белтък съдържащи продукти, при това ще сме постигнали пълноценен амино-кислотен баланс в организма. А при съчетание на животински (30%) и растителни (70%) белтъчини, значението на коефициента на усвоимост става два пъти по-голям, отколкото при употребата само на животински или само растителен белтък.
На първия етап рязко ограничаваме употребата на животински белтък и основно използваме растителна мазнина. А за да използваме по-пълноценно растителния белтък, трябва да имаме строго ограничени физически натоварвания. При условие на недостатъчен белтък и за избягване на атрофия на мускулна тъкан, трябват премерени физически натоварвания, ни повече, ни по-малко. Вървене!
Тъй като мазнините изгарят само при правилно организирано аеробно натоварване, за ефективното отслабване трябва движение! Основното звено на цялата методика, особено актуална за младежта.
Всичко, което става на първия етап, няма пряко значение за намаляване на мазнина. Ограниченията на първия етап са необходими, за да се подготви организма към втория етап, основен. Основна задача на първия етап е нормализацията на работа на червата и увеличаване на коефициента на усвояване на белтъка като необходима субстанция за запазване на мускулната маса. За това е необходимо на време да се разтоварят червата, като се ограничи потреблението на белтъчини и мазнини до минимална физиологична норма. След това се стимулира неговата работа с фибри, които нормализират количеството на бифидобактерии, участващи в усвояването на белтъка.
На първия етап изключваме от менюто си всички месни и рибни продукти. Но съвсем да се отказваме от белтъчините ние не можем! Общото за денонощие потребление на белтък трябва да е 50 г.
Дефицит на месо на този етап ние заместваме с белтъка от яйца, орехи и киселомлечни продукти. Може да се допускат погрешности при изчисляване на продуктите, но количеството на потребена мазнина трябва да е точно!
За да се отслабне, общото количество на мазнини не трябва да е повече от 30 г. на денонощие.
Трябва да смятате не калории, а количеството на изядени мазнини, белтъчини и въглехидрати!
Предпочитайте натурални продукти, а не производствени такива.
Идеалната закуска, трябва да съдържа разумно количество киселомлечни продукти, съдържащи бифидо- и лактобактерии, не голямо количество фибри и кедрови ядки.
ОРЕХИ
В 30 г. орехи средно има 15 г. мазнина, а това е вече половината от необходимата норма на мазнини! Но помнете, че не всички мазнини са еднакви!
Мазнините биват два вида – наситени и ненаситени. Това разделяне е принципиално, защото определя разликата в техните свойства и влиянието на организъма. Орехите съдържат много мазнина, но основната част са полиненаситени и мононенаситени мазнини. При умереното им потребление тези мастни киселини са способни да засилват окисляването и утилизацията на други вредни мастни киселини. Ненаситените мастни киселини също засилват термогенеза в тъканите, като стимулират изгарянето на мазнини на клетъчно ниво.


Вашият организъм продължава да има нужда от «правилни» мазнини — полиненаситени мастни киселини — в цялото тяхно многообразие. Това е необходимо за сваляне на нивото на «лошият» холестерин, за подобряване на еластичността на кожата, производство на пълноценни полови хормони и за поддържане на хубаво настроение.
Освен ненаситени мастни киселини, кедровите ядки са богати на L — аргинин. Той участва в синтеза на азотен окис. Азотен оксид — това е газ и едновременно свободен радикал, който живее в организъма съсвсем кратко, но за това време участва в милиарди жизненоважни функции. А се образува от нитрити( соли на азотната киселина).
Когато ядем зеленчуци, съдържащи нитрати, те взаимодействат в стомаха със стомашния сок и се превръщат в азотен окис. Това е основно вещество свалящо кръвното налягане, като разширява кръвоносните съдове, увеличава кръвотока.
Добавката на нитрати и нитрити, увеличава оцеляване на животните при инфаркт на 48%, а неговите размери се намаляват на 59%. Да си спомним за „нитроглицерин“. Азотният окис влияе и на интимни процеси. Той е способен да активира митохондриите на клетките и така да засилва окислението на мазнините.
ФИБРИ
Необходим елемент от рациона, за пречистване на стомашно-чревния тракт от слуз са фибрите. Това са не само трици, но и зеленчуци и плодове.
Ежедневно приемане на зеленчуци, плодове на този етап е необходимо условие.
Триците трябва да се употребяват равномерно и винаги да се пие вода с тях.
ЯБЪЛКИ
Плодове - едни от най-старите и удивителни дарове на природата, за усвояването, на които човешкият организъм е приспособен идеално. Те са източник на въглехидрати, които, за разлика от захарта, са балансирани с макро- и микроелементи, биологично активни вещества и т.н. Те не провокират моментно изхвърляне на инсулин, а следователно, не провокират за образуване на мазнини. През първия етап автора препоръчва да се ядат 4 ябълки равномерно през деня, до 18 часа. Ако имате гастрит или други заболявания на стомаха, избирайте не кисели ябълки.
Първата ябълка може да се изяде един час след закуската.
Японските учени са доказали, че даже 3 ябълки изядени през деня, намаляват съдържанието на мазнината в кръвта на 20%.
За желаещите да отслабнат, ябълките са най-полезни т.к. съдържат и Витамин U — вещество, което спира превръщането на излишък на въглехидрати в подкожни мазнини.
Те са рекордьори по съдържание на пирувати — 100% натурален продукт съдържаш ключов елемент от така нареченият цикъл на Кребс — вериги на сложни биохимични реакции, снабдяващи нашият организъм с енергия.
Също така, пируватите не само активират премахването на мазнини, но и са способни да се превръщат в много цена за нас( пълните хора) аминокиселина — аланин. Той е важен източник на енергия за централната нервна система, активно участва в метаболизма на захари и органични киселини. В критични ситуации на хипогликемия( рязко падение на кръвната захар) той може да служи като допълнителен източник за синтеза на глюкоза в организма.
Може да прочетете за ябълките допълнително, за да не описвам всичко….


Регулация на метаболизъма: глюкоза: концентрация в кръвта – медицинско отклонение

Поддържане на съдържанието на глюкоза в кръвта, на определено ниво, се явява като пример на един от най-съвършените механизми на хомеостаза, за функционирането, на който участва черният дроб, извън дробни тъкани и някои хормони. Глюкозата много лесно прониква в клетките на дроба и бавно в извън дробните клетки. Следователно, проникване през клетъчната мембрана се явява стадия с лимитираща скорост при потребяване на глюкоза на извън дробни тъкани. Концентрацията на глюкоза в кръвта е важен фактор, който регулира скоростта на усвояване на глюкоза от черния дроб и извън дробните тъкани.
При между храненията у човека концентрацията на глюкоза в кръвта варира от 80 до 100 мг/100 мл. След приемането на храна, богата на въглехидрати, тя се увеличава до 120-130 мг/100 мл. По време на гладуване, концентрацията на глюкоза в кръвта пада до 60-70 мг./100 мл. При нормално състояние на организма, нивото на глюкоза е в тези граници.
При нормално съдържание на глюкоза в кръвта, черният дроб доставя глюкоза в кръвта. При увеличаване на нивото на глюкоза в кръвта, нейната доставка от черния дроб спира, а при достатъчно високи количества на глюкоза, започва нейното постъпване в черния дроб.
Ролята на инсулина се свежда до понижаване на глюкоза в кръвта. За това действие на инсулина се противопоставят ридица хормони, което несъмнено отражава един от важните механизми на организма, защото продължителна хипогликемия(ниско съдържание на глюкоза в кръвта) е способна да направи несъвместими с живота дейност в мозъка и следователно не трябва да се допуска. При хипергликемия се увеличава постъпването на глюкоза как то в черния дроб, така и в периферни тъкани. Централно място за регулацията на глюкоза в кръвта играе хормона инсулин. Той се синтезира в панкреаса и неговото постъпване в кръвта се увеличава при хипергликемия. Концентрация на този хормон в кръвта се променя паралелно с концентрацията на глюкоза. Бързото му постъпване предизвиква хипогликемия.
Към веществата, които предизвикват секретиране на инсулина, спадат аминокиселини, свободни мастни киселини, кетонови тела, глюкагон, секретин и т.н. Адреналин и норадреналин, обратно, блокират секрецията на инсулин. Инсулинът предизвиква бързо поглъщане на глюкоза от мастната тъкан и от мускулите чрез засилване на транспортирането й през клетъчните мембрани по пътя на транслокация. Обаче, инсулина не оказва пряко действие за проникването на глюкоза в клетките на черния дроб.
Предната част на хипофизата секретира хормони, действието, на които е противоположно на действието на инсулина, или те повишават нивото на глюкоза в кръвта. Към тях се отнасят: растежният хормон, АКТГ и, вероятно други диабетогенни фактори. Хипогликемия стимулира секрецията на растежния хормон. Той предизвиква намаляване на постъпването на глюкоза в някои тъкани, например в мускулите. Растежният хормон предизвиква мобилизацията на мастни киселини от мастната тъкан. Продължително взимане на растежен хормон предизвиква постоянна секреция на инсулин, което в крайна сметка води до диабет…


През първия етап, пациентите се оплакват от нарушен сън, това се наблюдава при хората, които се опитват да ограничават необходимото количество на плодове( въглехидрати).
В режим на недостиг на въглехидратите организма може да просъществува само 12 до 48 часа. За толкова стига събраният гликоген в мускулите и черният дроб. После, в търсене на енергия, той се принуждава да разгражда не толкова мазнини, колкото мускулна(белтъчна) тъкан на собственото тяло.
Първо се разрушават клетките на червата, които отговарят за пълноценното усвояване на питателните вещества и витамини. Ограничаване на въглехидратите — основна грешка на хората, които искат да премахнат излишните мазнини.
Рязкото ограничаване на въглехидратите, които се съдържат в плодовете, може да доведе до хипогликемия и до понижаване на хормона триптофан в кръвта. Той не може да се усвои без въглехидратите и е необходим за образуването на серотонин( хормона на удоволствието). Без тези хормони не може да има пълноценен сън.
—————————————————————————————————————————
Няма да ядете плодове, ще разрушавате белтъчините на собственото тяло и при това ще сте нещастни. Важно, при разчет на общ дневен рацион, количеството на въглехидратите да не пада под 180 гр. на ден( примерно три големи ябълки). Това ще е достатъчно за нормалното захранване на мозъчните клетки с глюкоза и да не провокираме развитието на хипогликемия.
Рафинираната храна бързо се усвоява и нивото на захар първо бързо нараства(хипергликемия), а поле рязко пада( хипогликемия); тогава вие чувствате сънливост и умора, а после поредният пристъп на глад.

Още веднъж ще си припомним механизъма.

1. Колкото повече ядете „бързи“ въглехидрати, толкова повече се увеличава захарта в кръвта.
2. Нивото на захарта в кръвта се регулира от панкреаса, който изхвърля инсулин за нормализацията на нивото на захарта. Като регулира това, той препраща излишната захар в черния дроб, където се трансформира в мазнина.
3. При рязкото увеличаване на захар в кръвта, се отделя голямо количество инсулин, като правило, повече от необходимото. В резултат, кръвната захар пада твърде много под нормата, което води до неконтролирано чувство на глад. Вие пак се храните с бързи въглехидрати и процеса се повтаря отново.
4. Подобни големи концентрации на инсулин води до понижаване на чувствителност на клетките рецептори към инсулин и глюкоза. В резултат, инсулина вече не може да изпълнява своята функция — да пренасочва захарта от кръвта към енергийните депа на организма( да произвежда енергия АТФ). Развива се захарен диабет от втори тип.
5. От тук следва извода: храненето не трябва да води до рязкото увеличаване и падане на кръвната захар.
При формиране на своя хранителен режим е необходимо да избирате продукти с нисък гликемичен индекс ( ГИ ), който характеризира как продуктите повишават кръвната захар. Няма излишна захар, няма да се отлага мазнина и няма да има пристъпи на неконтролиран глад — въглехидратна жажда.
През целия период на преминаване на методиката трябва да се откажете от бързите въглехидрати. Под временна забрана е също белият хляб, картофи, бял ориз, макарони, мед и всички видове сок. Това е важно за успеха.
Така е устроен организма, като се старае да получи енергия от въглехидрати първо и най-добре от бързи такива. И като се опитаме да ограничим количеството на храна, организъма ще е принуден да разходва енергия от собствените си запаси от мазнини.
Важно е да намерим баланс от недостиг на питателни вещества, за да не даваме на организма да попълва запасите на мастната тъкан и да гори своя запас. Да изключим лошите въглехидрати и намалим количеството на мазнина в организма. Обмяната на веществата неминуемо ще достигне до своя базов модел и ще използва своите мазнини за енергия. Трябва постоянно да балансираме. Хем да намалим до минимум рациона си и да не допускаме пък да попълва енергията за сметка на изядената храна.
Важно е да помагаме на черния си дроб през това време и да взимаме витаминни комплекси. Никога не взимайте витамини на празен стомах. Най-пълноценно се усвояват с прием на аминокиселини от белтъчните храни.
Ако вие правите всичко правилно, то към края на втората седмица може да сте свалили 5-7 кг. Може – не значи, че е длъжна. Всичко зависи от първоначалното ви тегло и спазване на всички препоръки.
Помощ за първия етап.
1. Важно правило — на първия етап не трябва да се задържаме повече от 3 седмици!
2. Вода може да се пие винаги и по всяко време! Важно тя да постъпва равномерно.
3. Повече да излизате и да вървите, да прекарвате време в движение, не пред компютъра.
4. Чай, кафе – по желание и количества каквито си искате.
5. Забранени продукти:
- Захар и всичко, което съдържа захар;
- Сокове, даже натурални, мед;
- Хляб и хлебни изделия;
- Картофи и бял ориз.
6. Регулярно да се взимат през деня фибри.
7. Типово разписание за един ден:
1) Сутрин измерване на тегло след тоалетната
2) Изпиваме чаша вода
3) Преди тренировка 1500 мг L - карнитин
4) Тренировка — просто излизате на вън и вървите. Умерено темпо. Без запъхтяване, но на предела, да можете свободно да говорите по-мобилния, например. Вървенето е задължително всеки ден. Сутрин или вечер, на обяд, когато можете, без значение.
5) След това изпивате пак 1500 мг L - карнитин
6) 1 час до тренировката и след нея не трябва да се яде. Вода – колкото си искате.
7) След тренировката( ако е сутрин) закусваме. 200 гр. киселомлечен продукт с бифидобактерии. Малко орехи и малко трици( противопоказно за хора с хемороиди). Витаминно – минерален комплекс.
8) До 18 часа да ядем равномерно 2-4 ябълки, като алтернатива грейпфрути 2 броя.
9) След 18 часа може да ядем неограничено количество на пресни зеленчуци, освен моркови и цвекло.
10) В интервала от 18 до 22 вечеря. Салати от пресни зеленчуци с една лъжица не рафинирано масло от слънчоглед или маслини и 2 лъжици извара. След вечеря една капсула Q10 и витамини (автора препоръчва да се приемат през двете седмици от метода по два пъти на ден витамините, за да се насити организма.)
11) Със салатата може да изпиете чаша червено/бяло вино.
12) Непосредствено преди лягане два белтъка от варено яйце. Две седмици на такъв режим и минаваме към втория етап.

превод на избрани части от книгата на Др. Ковальков " Как похудеть Стратегия победы над весом" - 2009


 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: powersport
Категория: Спорт
Прочетен: 126307
Постинги: 106
Коментари: 20
Гласове: 223
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930